Purici

 
Puricii sunt raspanditi pe tot globul, 94% din “populatia” lor este ectoparazita pe mamifere, iar restul de 6% pe pasari.
Corpul lor este mic, negru si lucios, acoperit cu mici fire de par si cu tepi inclinati catre spate care au rolul de a-i ajuta in deplasarea pe corpul-gazda. Invelisul corpului este o carapace de chitina si este aplatizat lateral. Dimensiunea lor este mica, dar corpul poate rezista unei presiuni foarte mari, lucru ce ii face greu de omorat. Nu are aripi, dar  poseda 3 perechi de picioare, iar perechea posterioara este bine adaptata pentru sarituri: un purice poate sari pe verticala pana la 18 cm, iar pe orizontala pana la 33 cm.
Un purice poate migra de la un animal la altul, dar si de la un animal la o persoana.
Se inmultesc pe tot parcursul anului, femela purice depune 700-800 de oua, in serii de cateva duzini. Ouale, de dimensiuni mici sunt  albe, au  forma ovala, si sunt depuse pe gazda, adica pe mamifere si pasari. In conditii ideale, un purice poate trai pana la 1 an si jumatate.
Puricii se hranesc exclusiv cu sange proaspat.
 
Ciclul de viata
Puricii adulti reprezinta doar 5% din totalul puricilor ce paraziteaza un  animal. Restul de 95% este reprezentat de oua, larve, nimfe si sunt raspandite in intreaga locuinta, mai ales in jurul culcusurilor animalelor.
Ouale puricilor sunt lipicioase si sunt depuse de femela in blana animalelor. La cateva ore dupa ecloziune, acestea se desprind, dar isi continua dezvoltarea in apropierea animalelor, pe covor, pat, cotet. Intre 2 si 5 zile larvele eclozioneaza din oua.
Larvele sunt mici, slab colorate si de forma ovala. Hrana lor este reprezentata de resturi organice, excremente de purici adulti si celule moarte. Larvele sunt senisibile la lumina, si se ascund  in crapaturi . Se pot deplasa cu pana la 50 cm in fiecare zi. Faza de pupa urmeaza dupa o perioada de 1-2 saptamani.
Pupele puricilor sunt extrem de rezistente la deshidratare, caldura si umiditate. O pupa poate ramane intr-o stare inactiva pentru cel mult 140 de zile, avand nevoie de o gazda pentru a se metamorfoza intr-un purice adult. Metamorfoza poate fi declansata atat de cresterea temperaturii, cat si de cresterea dioxidului de carbon sau de anumite vibratii. Stratul de praf asternut pe ele in perioada latenta le protejeaza impotriva insecticidelor.
Puricii tineri sunt deosebit de sensibili, avand nevoie de o gazda pentru a supravietui.
Riscuri
Muscaturile puricilor, sunt reprezentate de aparitia unei mici portiuni de consistenta mai tare, rosie, cu un singur punct in mijloc (locul in care puricele si-a introdus organul cu care suge sangele). Provoaca mancarimi si disconfort. Deobicei, puricii ataca doar picioarele si glezene oamenilor, dar infesteaza intreg corpul animalelor.
La animale., saliva puricelui poate cauza o reactie alergica, iar mancarimea puternica poate produce pierderea parului si alte infectii.
Adevarata problema cauzata de purici este reprezentata de  microbii, virusii, viermii paraziti si protozoarele pe care ii pot transmite .
Puricii sunt purtatori ai bacteriilor sau virusilor prin inteparea unei gazde infectate, transmitand-o urmatoarei gazde in acelasi mod.
Combaterea puricilor
Exterminarea unei infestari cu purici se poate realiza prin efectuarea unuia sau mai multor tratamente de dezinsectie in functie de gradul de infestare.
Ne straduim sa va oferim cel mai bun raport calitate / pret al serviciilor prestate.
Oferim atat consiliere gratuita in alegerea solutiei optime, precum si suport tehnic de specialitate. Pentru o evaluare gratuita si o oferta de pret in functie de necesitati va invitam sa ne contactati.