Ciclul de viata
Puricii adulti reprezinta doar 5% din totalul puricilor ce paraziteaza un animal. Restul de 95% este reprezentat de oua, larve, nimfe si sunt raspandite in intreaga locuinta, mai ales in jurul culcusurilor animalelor.
Ouale puricilor sunt lipicioase si sunt depuse de femela in blana animalelor. La cateva ore dupa ecloziune, acestea se desprind, dar isi continua dezvoltarea in apropierea animalelor, pe covor, pat, cotet. Intre 2 si 5 zile larvele eclozioneaza din oua.
Larvele sunt mici, slab colorate si de forma ovala. Hrana lor este reprezentata de resturi organice, excremente de purici adulti si celule moarte. Larvele sunt senisibile la lumina, si se ascund in crapaturi . Se pot deplasa cu pana la 50 cm in fiecare zi. Faza de pupa urmeaza dupa o perioada de 1-2 saptamani.
Pupele puricilor sunt extrem de rezistente la deshidratare, caldura si umiditate. O pupa poate ramane intr-o stare inactiva pentru cel mult 140 de zile, avand nevoie de o gazda pentru a se metamorfoza intr-un purice adult. Metamorfoza poate fi declansata atat de cresterea temperaturii, cat si de cresterea dioxidului de carbon sau de anumite vibratii. Stratul de praf asternut pe ele in perioada latenta le protejeaza impotriva insecticidelor.
Puricii tineri sunt deosebit de sensibili, avand nevoie de o gazda pentru a supravietui.
Riscuri
Muscaturile puricilor, sunt reprezentate de aparitia unei mici portiuni de consistenta mai tare, rosie, cu un singur punct in mijloc (locul in care puricele si-a introdus organul cu care suge sangele). Provoaca mancarimi si disconfort. Deobicei, puricii ataca doar picioarele si glezene oamenilor, dar infesteaza intreg corpul animalelor.
La animale., saliva puricelui poate cauza o reactie alergica, iar mancarimea puternica poate produce pierderea parului si alte infectii.
Adevarata problema cauzata de purici este reprezentata de microbii, virusii, viermii paraziti si protozoarele pe care ii pot transmite .
Puricii sunt purtatori ai bacteriilor sau virusilor prin inteparea unei gazde infectate, transmitand-o urmatoarei gazde in acelasi mod.
Combaterea puricilor
Exterminarea unei infestari cu purici se poate realiza prin efectuarea unuia sau mai multor tratamente de dezinsectie in functie de gradul de infestare.