Gandacul de Canalizare

 
Gandacii sunt, in functie de mediul in care prefera sa isi stabileasca cuibul, de doua feluri:
1. Gandaci de canalizare 
2. Gandaci de bucatarie
“Gandacul american” si “gandacul oriental” prefera sa se stabileasca in medii umede si cu temperaturi ridicate cum sunt subsolurile si pivnitele, unde umiditatea si caldura emanata de conductele de apa calda constituie un mediu perfect pentru ei.
Ei sunt numiti generic “GANDACI  DE  CANALIZARE”.
Cand sunt in cautare de hrana, gandacii de canalizare patrund in locuintele oamenilor  prin zonele cu acces direct catre subsolurile imobilelor (gurile de scurgere, tevile si racordurile de scurgere a apei – bai si bucatarii, etc.).
Gandacii sunt activi in general noaptea, pe timpul zilei preferand sa ramana ascunsi. In cazul unor infestari cu gandaci, acestia pot fi observati si in timpul zilei.
Capacitatea de a zbura
Toate speciile de gandaci de canalizare sunt dotate cu aripi, dar se comporta diferit cand este vorba de zbor.
Gandacul american are abilitatea de a zbura, dar o face destul de rar.
Masculul gandacului oriental poate zbura, dar numai pe distante foarte scurte (2-3 metri).
Gandacul american, poate atinge  5,4 km/h,echivalentul unei viteze de 330 km/h
Hrana
Gandacii sunt omnivori si pot manca alimente aflate in gospodariile umane ,precum:carne, alimente care au in compozitie amidon, grasimi, resturi fermentate .
Gandacii sunt si necrofagi, consumand chiar si alte exemplare moarte de gandaci.
Este obligatoriu ca spatiile in care locuim  sa fie mentiune curate prin eliminarea resturilor alimentare si depozitarea mancarii in locuri special amenajate.
Daca respectam cu strictete normele igienico-sanitare contribuim eficient la PREVENIREA unei infestari cu gandaci.
Inmultirea si ciclul de viata
Femela gandacului american poate depune in medie 9 – 10 ooteci in cursul vietii, fiecare  ooteca avand in medie 16 oua. Exemplarul ajunge de la stadiul de larva la stadiul de adult capabil sa se reproduca intr-un interval de 6-12 luni iar durata de viata  poate ajunge si la 2 ani.
Gandacul oriental depune aproximativ 5 ooteci in cursul vietii, fiecare ooteca avand in medie 16-18 oua. Ajunge la stadiul de adult  in aproximativ 10–24 de luni (in functie de temperatura si hrana). Durata de viata a unui gandac oriental  este de aproximativ 4 luni .
Riscurile unei infestari cu gandaci de canalizare
Disconfortul psihic generat de prezenta gandacilor este un factor destul de important pentru combaterea lor.
Prezenta lor poate fi un atentat grav la sanatatea noastra,iar combaterea acestora este impusa de autoritatile sanitare competente.
Gandacii sunt purtatori de multe bacterii (printre care si bacteria care genereaza salmonella) cu care pot infecta suprafetele si alimentele cu care intra in contact.
Pot genera diverse reactii alergice si chiar simptome de astm, mai ales la copii. Printre alte afectiuni , pentru care se crede ca gandacii pot fi purtatori si transmitatori, se numara Hepatita A, dizinteria, holera, intoxicatii alimentare, viermi paraziti.
Gandacii secreta diverse substante care altereaza alimentele, iar cand este vorba de o infestare masiva, se poate simti un miros neplacut generat de  secretiile lor.
Mancarea este alterata si prin excrementele gandacilor sau carcasele ramase in urma naparlirii.
Orice aliment pe care s-a vazut sau se presupune ca a intrat in contact cu un gandac, se va arunca imediat alaturi de celelate alimente lasate descoperite in zona respectiva.
Ne straduim sa va oferim cel mai bun raport calitate / pret al serviciilor prestate.
Oferim atat consiliere gratuita in alegerea solutiei optime, precum si suport tehnic de specialitate. Pentru o evaluare gratuita si o oferta de pret in functie de necesitati va invitam sa ne contactati.