Dezinsecţia este ansamblul mijloacelor si metodelor de prevenire si combatere cu substanţe chimice specifice a artropodelor ( insecte in stadiul de larva sau adult), care vehiculează şi transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase si parazitare pentru om si animale sau generatoare de disconfort.Speciile de insecte cele mai des întâlnite in acest domeniu de activitate sunt: gândacul roşu de bucătărie, gândacul negru de bucătărie, musca, ţânţarul, ploşniţa de casa, ploşniţa porumbeilor, molia de haine, greierele de casă, puricele, păianjănul, viespea, furnica neagră, molia covoarelor.
Din punct de vedere practic, dezinsecţia este de doua feluri :
• preventivă ( profilactică ) care are scopul de a împiedica înmulţirea si răspândirea dăunătorilor, prin crearea de condiţii nefavorabile dezvoltării acestora. Ea trebuie sa aibă caracter permanent;
• curativă (terapeutica sau de combatere) în focar, care urmăreşte distrugerea si indepărtarea insectelor si artropodelor din unitatea asupra căreia se acţionează; ea se realizează la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmată apoi de dezinsecţia profilactică.
Dezinsecţia previne si combate transmisia unor boli de către insecte si acarieni. Insectele, pe lângă factorul de disconfort pe care îl generează, sunt agenţi cauzali ai unor pagube economice, precum si agenţi de transmisie la om si animale, a unor boli infectioase si parazitare.